Музей

Историята на една от първите държавни институции в България след Освобождението – Национален военен университет „Васил Левски” е представена нагледно в Музея на университета.
Постоянната музейна експозиция е уредена в приземния етаж на Дома на културата и включва документи и експонати представящи под различна форма дейността на институцията.

ВХОД НА МУЗЕЯ

КЪТ НА АПОСТОЛА

НАЧАЛОТО НА ВОЕННОТО ОБРАЗОВАНИЕ В БЪЛГАРИЯ
Първият началник на Военното училище-гвардейски капитан Николай Флейшер(вляво)
Факсимилета на заповеди и документи

ПЪРВИТЕ НАЧАЛНИЦИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ И ПЪРВИТЕ ВИПУСКИ НА ВОЕННОТО УЧИЛИЩЕ

15.09.1979Г. - ОТКРИВАНЕ НА ВОЕННО-УЧЕБЕН КОМПЛЕКС НА ВОЕННОТО УЧИЛИЩЕ
(СЕГА РАЙОН-ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА НВУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”)

ЗНАМЕНА НА ВОЕННОТО УЧИЛИЩЕ


АЛБУМИ НА ВИПУСКНИЦИ ЗАВЪРШИЛИ ВОЕННОТО УЧИЛИЩЕ

УНИФОРМЕНО ОБЛЕКЛО И ОРЪЖИЕ НА КУРСАНТИТЕ ОТ ВОЕННОТО УЧИЛИЩЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

ОБРАЗЦИ ОРЪЖИЕ

КЪТ НА ВОЕННИЯ ДУХОВ ОРКЕСТЪР


Във фоайето на сградата на Управлението на университета са обособени два къта към Музея: „Кът на началниците”, „Кът на първенците на випуски”.

КЪТ НА НАЧАЛНИЦИТЕ

КЪТ НА ПЪРВЕНЦИТЕ НА ВИПУСКИ

ПОЧЕТНА КНИГА

В Музея се съхранява „Почетна книга на Национален военен университет „Васил Левски”".

На 26.11.2008г. Президентът на Република България - господин Георги Първанов, по повод 130 години от създаването на Първото българско военно училище написа:

„С респект към дългогодишните традиции на военното образование в България; с уважение към труда, отговорността и професионализма на колектива на Националния военен университет ; с пожелания за успешна реализация на курсантите от университета в редовете на Българската армия!”

На 09.10.2009г. Министърът на отбраната на Република България – господин Николай Младенов по повод полагането на Академична клетва от курсантите, студентите и кадетите обучаващи се в НВУ „В. Левски” написа:

„Националният военен университет съчетава две от най-възрожденските традиции на България – стремежът към знание и службата за отечеството. Поздравявам всички за усилията, които ежедневно полагат за успеха на институцията и неговите възпитаници.

Успех и Бог да пази България!”

Назад